De Duitse stad Keulen staat onder meer bekend om de Dom van Keulen en de kerstmarkt Keulen. Het ligt minder ver bij de Nederlandse grens vandaan dan de hoofdstad Berlijn. Dat maakt het een interessante bestemming voor wie een grotere plaats wil bezoeken zonder ver te reizen. Met een overnachting in een hotel Keulen plak je als gast nog een extra dag aan je stedentrip vast. Het blijft toch zonde als je speciaal uit Nederland komt en na een dag alweer terug moet. In de stad valt genoeg te beleven om je met een kleine of grotere groep een heel weekend te vermaken.
Keulen: vierde stad van het land
Samen met Berlijn, Hamburg en München mag Keulen zich bij de grootste steden van heel Duitsland scharen! Mede door de miljoen inwoners blijft ze steeds bruisen van de energie. De stad staat absoluut niet in de schaduw van de andere drie trekpleisters in het land. Het begint al met haar unieke historie als universiteitsstad. Wist je dat er al eeuwen geleerden worden opgeleid op deze plek? Tot op de dag van vandaag is het mooi om te zien hoe de meest uiteenlopende culturen bij elkaar komen. Bijna tweehonderd verschillende nationaliteiten leven in Keulen.
Een jeugdige sfeer
Onder de miljoen inwoners kom je veel jonge mensen tegen. Slechts twee derde van de inwoners is boven de vijfendertig jaar. De rest drukt met hun lage leeftijd een stempel op het levendige uitgaansleven dat er bestaat. Ook de muziekcultuur bloeit volop in de omgeving van de Dom van Keulen en de andere stadsdelen. De schitterende ligging aan de rivier de Rijn trekt nieuwe inwoners en toeristen aan. Zoiets voegt iets extra´s toe als je een weekend kiest voor een hotel Keulen. Deze bruisende stad ligt nog geen honderd kilometer verwijderd van de grens met ons land.
Die bijzondere kerk
Op het gebied van kerken valt de Dom van Keulen als geen ander op. Al van kilometers ver steekt het imposante bouwwerk met kop en schouders boven de rest van de omgeving uit. Je kunt er letterlijk niet omheen! De Dom hoort bij de meest indrukwekkende bouwwerken van heel Europa. Iedere bezoeker zou er dus zeker langs moeten gaan om het met eigen ogen te bekijken. De bouw van de kerk heeft maar liefst zeshonderd jaar geduurd. Al meer dan twintig jaar krijgt de Dom een plek op de befaamde werelderfgoedlijst. Fans van religieuze bouwwerken gooien er nog een schepje bovenop door ook de grote Romaanse basilieken aan te doen. Sommige kerken komen zelfs nog uit de tijd van de Romeinen!
Heden en verleden komen samen in Keulen
Het maakt Keulen uniek dat de historie en de cultuur van tegenwoordig in elkaar overvloeien. Van een cultuurstad als deze mag je verwachten dat je er allerlei leerzame en leuke musea tegen zult komen. Cultuurliefhebbers kunnen hier dus hun hart ophalen en kennismaken met de Duitse kunst. Wie goed oplet, herkent zelfs nog elementen uit de Middeleeuwen in Keulen. Helaas zijn sommige delen van de stad niet meer zo rijk aan historie als vroeger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er bombardementen die ingrijpende verwoestingen aanrichtten. Na dit drama maakten oude gebouwen plaats voor de nieuwbouw van tegenwoordig. Juist de mix van toen en nu bezorgt je een unieke ervaring. Op deze manier leeft de geschiedenis een beetje voort in onze tijd.
Een charmant stadsdeel
Als toerist leer je de stad pas echt kennen wanneer je door de charmante stadswijken heen wandelt. Zomaar zou je dan uit kunnen komen in de Altstadt waar live muziek voor een gezellige sfeer op de terrassen aan de Rijn zorgt. Officieel bestrijkt de Altstadt het hele oude centrum van Keulen, maar over het algemeen verplaatst de aandacht zich naar de lage Rijnpromenade. Daar eet je smakelijk voor opvallend weinig euro´s en ontdek je al snel een adresje om bier te proeven. Naar verluidt komt voormalig president Bill Clinton er met regelmaat wat drinken en overnachten. Tijdens een bezoek aan de Altstadt ervaar je straks hetzelfde als hij. Daarnaast zijn de siersmederijen, antiekzaken en kleine winkels de moeite waard om in rond te struinen.
Musea voor jong en oud
In het ruime aanbod aan musea in Keulen komen allerlei leeftijden aan hun trekken. Er zitten kleine musea tussen, maar die hoeven daarom niet minder te zijn. Stuk voor stuk weten ze zich te onderscheiden van de cultuur zoals wij die in Nederland kennen. De kans is klein dat je al eerder naar een mosterdmuseum, chocolademuseum of carnavalsmuseum bent geweest. Het belooft een waardevolle ochtend of middag te worden waar je ondertussen nog wat van opsteekt ook. Nergens vind je meer Picasso´s bij elkaar dan in museum Ludwig. Een Romeins-Germaans museum voedt je mogelijke interesse in de periode van de oudheid tot de middeleeuwen. Kinderen vermaken zich in het avontuurlijke museum Odysseum.
Avontuur met dieren en attracties
De derde dierentuin ooit in Duitsland opende halverwege de negentiende eeuw haar deuren in Keulen. Kölner Zoo bestaat nog altijd en is letterlijk iedere dag geopend. Het park ligt wat buiten het centrum, maar met het openbaar vervoer ben je er binnen een mum van tijd. Met de kinderen in reisgezelschappen wordt rekening gehouden. De rondleidingen in de dierentuin zijn vaak meertalig zodat de buitenlandse bezoekertjes de verhalen volgen. Vervolgens kom je ook het attractiepark Phantasialand tegen net buiten Keulen. De waaghalzen onder jullie mogen de uitdaging aangaan om in één van de zes achtbanen of drie grote waterattracties te stappen. Dan ontdekken de kinderen meteen de zes themagebieden van het attractiepark, waaronder Berlijn. Zo´n uitje maakt een weekend in Keulen ook voor hen een groot feest.
Belangrijke informatie voor wie naar Keulen wil
Zoals je ziet hoeft niemand zich te vervelen wanneer je een weekend in Keulen verblijft. Onthoud van te voren goed dat het verplicht is om een milieusticker op je auto te plakken om de stad binnen te rijden. Het bederft jullie dagen onnodig als je dit vergeet te doen. Onder meer bij de ANWB verkrijg je deze stickers die je op de voorruit van de auto moet bevestigen. Dan kun je gerust aan de stedentrip beginnen.