Duurzaam, ook voor de geest: een weekendje weg zonder digitale hulpmiddelen. Zeker tijdens de coronacrisis boden die apparaten ons enige troost in de vorm van videobellen en sociale media, maar om het belang van diezelfde apparaten weer tot de juiste proporties te relativeren moet je zo nu en dan de uitdaging aangaan: enkele dagen offline, liefst in de natuur. Of wordt die uitdaging juist puur genot?
Je smartphone en het milieu
We hopen op het laatste, want ondanks dat we veel online doen, zien, horen en regelen, moet het echte leven er niet door ondergesneeuwd worden. Sterker nog, diezelfde natuur waarin je je begeeft tijdens je weekendje weg, heeft te lijden onder de productie en het gebruik van smartphones. Datacenters draaien overuren om alles bij te houden, je energieleverancier moet dagelijks aan de bak om het ding op te laden en ook het delven van grondstoffen is niet bepaald milieuvriendelijk. En dan willen de fabrikanten het liefst dat je ook nog elk jaar een nieuw model aanschaft.
En mijn QR-code dan?
Dus dat ding kan best een paar dagen op vakantie, net als jij. Maar dan in een laatje of in de kluis, want op pakweg de Wadden, in de Achterhoek of zelfs een romantisch weekendje in een leuke stad heb je hem eigenlijk niet nodig.
“Maar hoe zit dat dan met mijn QR-code, die moet ik toch overal kunnen tonen met mijn smartphone?”
Ja, goed punt, en leuk geprobeerd, maar daar kun je ook een papieren versie van downloaden en uitprinten. Bovendien is dat een tijdelijk verhaal. Weet je wat: spreek anders met jezelf en/of je gezelschap af om de smartphone alleen aan te zetten als je die code moet laten zien, en sluit weddenschappen af wie daarna toch even zijn WhatsApp checkt. Is misschien een hele uitdaging.
Even geen gezeur
Voor hetzelfde geld wordt die uitdaging omgezet in een gevoel van vrijheid, omdat je je ogen beter de kost geeft. “Wat een mooie gebouwen staan er in Deventer”, “Wat veel vogels broeden er in Flevoland”. Of “Wat zie je er mooi uit vandaag, nieuwe blouse gekocht?” Foto’s maak je met een fototoestel. Tip: scoor een analoog exemplaar, dan heb je eenmaal thuis ouderwetse napret in plaats van dat alles direct op social media staat. Hoe je het ook beleeft, je gaat het ongetwijfeld waarderen. Drie, vier dagen lang geen zeur-berichtjes van de buurman over je kliko, die nog buiten staat. Geen pushmeldingen van Nu.nl over nieuws waar je toch niks aan kunt veranderen. Geen grappig bedoelde GIF-jes in de school-Whatsappgroep waar jij je weer verplicht voelt een smiley onder te zetten. Geniet van die heerlijke vrijheid!