Waar ga jij dit jaar naartoe? Wordt het Lowlands, Sziget of ga je in het zonnige Zuiden naar Boom Festival in Portugal? Festivals worden een steeds populairder weekendje weg. Ook voor zo’n feest- en muziekweek(end) moet je zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat. Hier vind je 10 tips om een succesvol festivalweekend te hebben.
- Tent, slaapzak, matje en lege flessen
Iedereen heeft het vast wel een keer meegemaakt. Na enkele uren goed dansen, kom je aan in je tent en stap je vol in een plas water. Feest… je tent is ondergelopen en heeft zich in een korte tijd getransformeerd tot een water-, modder- en grasbende. Je geliefde kleding probeer je nog te redden, maar je slaapzak kun je uitwringen en waarschijnlijk kun je een goede nachtrust wel vergeten. Om dit te voorkomen is het een pré vooraf te controleren of je tent nog heel en compleet is. Zorg je er in ieder geval voor dat je tent niet direct in elkaar stort na een poging tot opzetten. Veder is het ook een aanrader lege flessen onder de rand van je tent te plaatsen. Zo kan er niet snel water binnen lopen, aangezien er een hogere rand is.
- Vuilniszakken
Vuilniszakken zijn in meerdere opzichten handig tijdens jouw festivalweekend. Sowieso om je eigen vuilnis in weg te gooien, maar ook een handige tip is om er je slaapzak in te doen voordat je gaat feesten. Ben je altijd van een droge slaapzak verzekerd. Mocht het erg hard regenen, kun je nog altijd drie gaten in een vuilniszak knippen en je eigen regenpak creëren. Geen zorgen: zelfs het dragen van een vuilniszak is hip op een festival.
- Oordopjes
Muziek op festivals kan soms je oren doen suizen. Geen fijn gevoel, helemaal niet in combinatie met een kater. Daarom misschien wel de belangrijkste tip: neem oordopjes mee! Tegenwoordig kun je voor een paar tientjes oordopjes op maat laten maken bij gehoorspecialisten en in enkele gevallen wordt het ook vergoed vanuit je zorgverzekering. Daarnaast slaap je natuurlijk veel beter als je niet het gesnurk van je tentgenoot – of erger nog (onbekende) campinggenoten – hoeft aan te horen.
- Zwembanden en opblaasdolfijnen
Op festivals kun je het niet gek genoeg maken, maar je hebt sowieso succes met opblaasattributen. Je koopt ze voor een paar euro maar ze zijn oh zo handig in bepaalde situaties. Het festival Down the Rabbit hole ligt bijvoorbeeld aan een meertje. Zie jij jezelf al ronddobberen op je dolfijntje in de zon? Daarnaast kan een zwemband jou redden van je ondergang in een moshpit. Met zwembanden om je middel en armen (of misschien zelfs hoofd), ben jij gegarandeerd van een zachte val, mocht je omgeduwd worden. Wel zo fijn als je niet langs het ziekenhuis hoeft tijdens je festival. Helemaal onhandig als je een budget- of naturapolis hebt als basisverzekering en er geen ziekenhuis voor jou in de buurt is. En zo’n zwemband als accessoire staat toch hartstikke hip?
- Bier, zon en verbranden
Veel festivals vinden plaats op grote open velden, langs meertjes en op zomerse dagen. Zonder dat je er erg in hebt ben je verbrand en zal je de (vaak) pijnlijke consequenties moeten ondergaan: T-shirts die niet meer lekker zitten, vervellen en slapen is ook geen pretje meer. Al deze problemen zijn gemakkelijk te voorkomen door je regelmatig in te smeren met zonnebrand. Mocht je naar Boom Festival in Portugal gaan, of naar een ander festival in een zuidelijker gelegen land, gebruik dan op zijn minst factor 30 of zelfs 50. Better safe than sorry!
- Bring your own food and booze
Eten en drinken is vaak duur op het festivalterrein. Voor een hamburger kun je al snel €6,- neertellen en de prijzen van een biertje liggen ook gemiddeld rond de €2,50. Vaak is het toegestaan om op de camping van het festival wel je eigen eten en drinken te nuttigen. Je kunt jezelf veel geld besparen door zelf wat eten en drinken (kratje bier) mee te nemen. Daarbij erg gezellig om na het opzetten van je tent een biertje te drinken met je vrienden en nieuwe buren. Wel wat lastiger om alles mee te tillen náár de camping toe.
- Elektronica
Een weekend overleven zonder stopcontact in de buurt? Easy! Tegenwoordig heb je vele portable batterijen die jouw mobiel, boxen en camera weer tot leven kunnen brengen. Zorg wel als voorbereiding dat je met volle batterijen naar het festival gaat, zodat je niet op dag één al een van je draagbare batterijen hoeft te gebruiken om je mobiel op te laden. Nog een tip: mocht je thuis nog een oude iPod hebben liggen die nog werkt, neem deze dan mee. De batterij van een iPod gaat over het algemeen lang mee en zo hoef je niet je batterij van je mobiel te gebruiken om muziek te luisteren – mocht je daar nog behoefte aan hebben.
- Nagellak, pincet en make-up
Hoe gehecht je ook bent aan je dagelijkse make-upje en mooi gelakte nagels… tijdens een festival zal je deze look echt even achterwege moeten laten. De sanitaire faciliteiten worden ieder jaar wel verbeterd, maar toch is het niet zoals thuis. Daarnaast werkt weinig slaap, zweet en alcohol ook niet erg mee aan jouw goede look. Laat je gebruikelijke make-up lekker thuis en neem in plaats daarvan een extra bus deodorant mee. Perfect tegen zweet, muf ruikende kleding en om de stank tegen te gaan in dixies of wc-gebouwen.
- Drink voldoende water
Op warme dagen, of dagen met hoge (dans)inspanning, is het belangrijk je lichaam goed gehydrateerd te houden. Voedingscentrum adviseert dan ook minstens twee liter water per dag te nuttigen, naast al je andere drankgebruik. Zorg er daarom voor dat je minstens een fles water bij je tent hebt liggen. Zo grijp je nooit mis, wat vooral fijn is in de ochtend. Op festivalterreinen worden flesjes water voor een (té) hoge prijs verkocht. Hierbij wordt het flesje vaak zonder dop geserveerd en kun je het lastig even in je tas stoppen om later verder te drinken. Wees daarom voorbereid! Neem een aantal dopjes mee voor je naar het festivalterrein gaat. De meest gebruikte watermerken op festivals zijn Spa, Sourcy en Chaudfontaine.
- Ticket-tijd
Misschien wel het allerbelangrijkste puntje voor een succesvol weekend is het kopen van je ticket. Vaak zijn festivals binnen no-time uitverkocht. Wees er daarom op tijd bij als je echt naar een bepaald festival wilt. Maar wees niet getreurd als de kaarten wel zijn uitverkocht. Tegenwoordig worden veel tickets ook te koop aangeboden via Ticketswap. Hier kunnen particulieren die al een ticket hebben bemachtigd, maar toch niet naar het festival kunnen, het kaartje weer te koop aanbieden. Win-Win voor beide partijen.
En misschien nog wel het aller-allerbelangrijkste: maak er een geweldig weekend van. Laat een regenbui je dancemoves niet tegenhouden. Hierbij belangrijk: weet je dat het rotweer wordt, neem dan regenlaarzen en een poncho (of meer) mee. En geniet van de vele artiesten die optreden gedurende het weekend. Enjoy!