Als liefhebber van mode moet je zeker een bezoek brengen aan deze voor jou geselecteerde tentoonstellingen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door Jean Paul Gaultier in de Kunsthal. Dit is de eerste internationale tentoonstelling van deze veelzijdige Franse couturier. Of kom naar het Centraal Museum waar een hele tentoonstelling is ingericht over de spijkerbroek. In de werkplaats kunnen je zelf aan de slag met je spijkerbroek! Het Gemeentemuseum Den Haag neemt je mee naar de Fabulous Fifties waar je je waant in de wereld van de tv serie Mad Men. Laat je fashion hart maar kloppen!
Tassenmuseum Hendrikje
Kimie Yagi
Kimie Yagi begon zes jaar geleden met het ontwerpen van tassen. Ze gebruikt voornamelijk vilt omdat het een natuurlijk product is en voor een zachte en warme uitstraling zorgt. Ook kun je makkelijk veel kleuren mengen en wordt de tas drie dimensionaal. Omdat de tassen ook gedragen moeten worden, gebruikt ze aan de zij- en onderkant leer en wordt de tas gevoerd. Het ontwerp van elke tas is uniek en wordt geheel met de hand gemaakt.
Moti, Museum of the Image
De laatste decennia zijn grafische elementen steeds invloedrijker geworden in de mode. Modehuizen verleggen de focus naar een total look: een heldere visuele stijl, die het imago en signatuur van het modemerk onderstreept. Prachtige couturestukken uit de collecties van onder andere Chanel, Louis Vuitton, Henrik Vibskov, Walter Van Beirendonck en Bas Kosters. Volg TE[CH]X(T)ILES en bewonder de objecten van Atelier van Lieshout.
Kunsthal Rotterdam
Jean Paul Gaultier
Jean Paul Gaultier is een van de meest invloedrijke en vooruitstrevende , bekend van de Bretonse streep en de beroemde korsetten met puntige behacups die hij ontwierp voor grootheden als Madonna en Lady Gaga. Provocatief en gedurfd treedt hij buiten de gebaande paden. Hij tast met lef en engagement voortdurend de grenzen af van wat ‘normaal’ en ‘afwijkend’ is. Zijn avant-garde ontwerpen weerspiegelen maatschappelijke kwesties en gevoeligheden.
Museum de Zwarte Rijp
La Tulipe Chapeau
Kunstenaar Kees van de Wetering en hoedenontwerpster Hanny Mallekote presenteren schilderijen en hoeden waarbij de tulp centraal staat. Couturier Edwin Oudshoorn toont speciaal voor deze tentoonstelling zijn japon “Zwarte Tulp”. Tassenontwerpster Linde van der Poel exposeert een selectie van haar beroemde tulpentassen. Schilderijen van Beatrix Frederiks, en zilveren sieraden van Ingrid van der Meer en Elly Stembert.
Tassenmuseum Hendrikje
Schooltassen
Jongens dragen vaak een rugzak en meisjes imitatie designertassen, net niet van Louis Vuitton of Hermès. Het regelmatig wisselen van schooltas draagt bij aan hun imago. Woog de gemiddelde boekentas in 2005 nog gemiddeld 7 kilo, door het gebruik van laptops neemt het gewicht af. Tablets maken schooltassen steeds minder belangrijk. De schooltas zoals wij die kennen verdwijnt misschien wel uit het straatbeeld.
Museum Boijmans van Beuningen
Christophe Coppens
Christophe Coppens was 21 jaar lang ontwerper van accessoires. Zowel voor zijn eigen label als voor andere ontwerpers. 5 mei 2012 besloot hij alle activiteiten binnen de mode stop te zetten. Zijn meest persoonlijke reden hiervoor was zijn jarenlange dilemma tussen mode en kunst. Zijn eerste werk als ‘full-time artist’ genaamd “EVERYTHING IS LOCAL, Landscape 1” is gemaakt in opdracht van H+F Fashion on the Edge en is voor het eerst te zien.
Meer weten over deze thema’s? Klik hier voor meer informatie!