Omdat de Randstad steeds voller werd, zijn in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland een paar grote steden gekomen. Daarvan valt met name Almere, de grootste stad van Flevoland, op door zijn bijzondere architectuur. Flevoland heeft ook een belangrijke recreatieve functie gekregen. Er zijn bosssen aangeplant en de randmeren en stranden trekken veel watersporters. Ook zijn er prachtige, waardevolle, vogelrijke, natuurgebieden ontstaan. Vooral tussen Almere en Lelystad, de provinciehoofstad, ligt een prachtig natuurgebied, de Oostvaardersplassen. De bezienswaardigheid van Flevoland is de Bataviawerf in Lelystad, waar een kopie van het VOC-schip de Batavia is gebouwd. Ook het pittoreske vissersdorpje Urk en de andere prehistorische vondsten die tijdens het inpolderen zijn gevonden en opgezet, trekken veel bekijks.
De Noordoostpolder, het noordelijk deel van Flevoland, wordt gekenmerkt door het polderlandschap met veel landbouw, fruit- en bloembollenteelt. Daarnaast zijn er diverse jonge bossen te vinden, waaronder het Emmerlerbos, waar u leuk kunt wandelen. Rond de hoofplaats Emmeloord liggen een aantal kleine, jonge, groene dorpen en het oude vissersdorpje Urk.
De Oostvaardersplassen
Aan de noordzijde van de polder is het natuurgebied de Oostvaardersplassen aangelegd. De Oostvaardersplassen is het grootste moerasgebied van Nederland. De moerassige gronden met uitgestrekte plassen en woeste graslanden worden door vele volgelsoorten bezocht tijdens hun trek. Voor natuurliefhebbers is dit de ideale plek voor een dagje uit! Vogels kijken op de plassen, een excursie naar de burlende edelherten, een fotosafari’s naar de grote grazers of een wandeling maken naar een van de vogelobservatiehutten.
De Oostvaardersplassen zijn beroemd om de vele vogels. Moerasvogels als reigers, roerdomp en de karekiet leven er. Maar ook ganzen, lepelaars en aalscholvers voelen zich er prima thuis. Zelfs de zeearend wordt regelmatig gesignaleerd en broedt er sinds 2005. Niet vreemd dat vogelliefhebbers uit de hele wereld op bezoek komen. De dijken rond het gebied zijn echte ‘vogelboulevards’. In de winter is het ruige landschap indrukwekkend kaal en stil, maar in de lente is het er een drukte van belang. Dan zijn tienduizenden grauwe ganzen in de in de rui. Enkele honderden blijven om te broeden. In september begint de bronsttijd van de edelherten. Wekenlang galmt het burlen van de mannetjes over de vlakte.
Om de rust van de vogels niet te verstoren, is een groot deel van de Oostvaardersplassen afgesloten voor publiek. Het vrij toegankelijke deel is een soort Oostvaardersplassen in het klein. Met een oerbos, waterpartijen, rietkragen en grote grazers. Het Praamwegviaduct biedt een prachtig uitzicht. De vogels zijn vooral van april tot en met juli te zien.
Het Voorsterbos
Het Voorsterbos is een loof- en naaldbos in de Noordoostpolder vlakbij de plaats Kraggenburg. Het bos is in 1944 op keileem aangelegd. Deze bodem is niet geschikt voor landbouw. De verschillende bomen staan netjes in rijen achter elkaar. Op den duur zal er een bos met verschillende bomen met diverse leeftijden ontstaan. Het natuurgebied telt zo’n 60 soorten broedvogels waaronder de wespendief en de sperwer. Het gebied is ook zeer belangrijk voor kikkers, salamanders en padden. In de greppels van het bos vind je veel varens waaronder de zeldzame tongvaren.
Veluwemeer
Het Veluwemeer is de grens tussen Gelderland en Flevoland. Dit meer biedt in de zomer zeer veel recreatiemogelijkheden. Windsurfen, zeilen, rondvaarten, vissen, zwemmen enz. Het Veluwemeer is zelfs helemaal te belopen. Wanneer je niet in de vaargeul komt uiteraard. Maar ook in de winter is het Veluwemeer en de omgeving een mooie plek. Denk eens aan het Harderbos dat veertig jaar geleden nog gewoon een meer was en waar zich nu vele verschillende bomen en dieren hebben gevestigd. En ook het Harderbroek dat bestaat uit rietmoeras en de kievitslanden waar veel weidevogels zijn en vele bloemen groeien. Klik hier voor de leukste uitjes op het Veluwemeer!
Harderbos
Het Harderbos behoort met Harderbroek en Kievitslanden tot het meest gevarieerde natuurgebied in Flevoland. Op loopafstand van elkaar vindt u hier bos, ruige moerassen, bloemrijk grasland en vogelrijke plassen. Dit half verwilderde landschap trekt steeds meer prachtige volges en andere dieren aan. In en rond het bos broeden meer dan zestig verschillende vogelsoorten en aan de bosrand verschuilen vossen, konijnen, reeën en andere zoogdieren zich.
Vogeleiland
Vogeleiland in het Zwarte Meer is een uniek vogelparadijs. Op dit onbewoonde eiland zijn vogels heer en meester in een wildernis waar volstrekte rust heerst. Er broeden minstens 60 soorten, waaronder een kolonie blauwe reigers. Ook de blauwborst, buidelmees, nachtegaal, kleine specht, buizerd, havik en de grote en kleine karekiet brengen op Vogeleiland hun jongen groot.
Vogeleiland is in 1942 ontstaan bij het opspuiten van zand en bagger. Om het eiland te behouden is het bedijkt. Op de zandplaat zijn es, linde en esdoorn geplant. Het buitendijkse deel is erg moerassig. Door de afwisseling met bos, riet en grasland heeft het eiland een grote en blijvende aantrekkingskracht op vogels. Door de aanwezigheid van veel dood hout groeien er ook bijzondere paddestoelen zoals grote zwavelzwam en judasoor.
Wilt u graag een dagje weg naar Flevoland? Kijk dan hier voor de leukste dagarrangementen in Flevoland.