Je gaat een dagje uit met de auto. Wat een leuk tripje moest worden, loopt uit op een regelrechte ramp. Je raakt betrokken bij een auto-ongeval en belandt in het ziekenhuis. Daar blijkt dat je letselschade hebt opgelopen. Hoe zit het met de kosten die hierbij komen kijken? Zijn die voor jou, of kun je dit geld later alsnog besteden aan de leuke dingen die je wilde gaan doen?
Inhoud
Stel vast wie schuldig is
Je moet er in eerste instantie voor zorgen dat er wordt vastgesteld wie er aansprakelijk is. Ontkent de tegenpartij? Dan kan het lang duren voordat de schuldige is vastgesteld. Als het (eenmaal) duidelijk is wie schuldig is aan het ongeval, kun je deze persoon aansprakelijk stellen. Dit moet binnen drie jaar tijd gebeuren. Binnen deze tijd moet er een brief worden geschreven aan de veroorzaker of de zorgverzekeraar waarbij jij jouw zorgverzekering hebt afgesloten.
Vraag altijd gegevens veroorzaker
Na een ongeval kun je behoorlijk van slag zijn. Probeer eraan te denken om wel de gegevens van de tegenpartij te bemachtigen. Zorg er ook voor dat je gegevens van de autoverzekering en/of aansprakelijkheidsverzekering hebt van de veroorzaker. Het is belangrijk dat de schuldige het ongeluk bij de eigen verzekeraar meldt.
Oh nee… ik weet niet wie de tegenpartij is
Weet je door wat voor reden dan ook niet wie de schuldige is? Als er politie bij is geweest, weet deze het misschien. Vraag dat na bij de politie. Weet je nog steeds niet bij wiens verzekeraar je moet zijn? Dan kun je altijd een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan wel alleen als het gaat om ongeluk met gemotoriseerde voertuigen.
Zelf een rechtsbijstandverzekering?
Als jij over een rechtsbijstandverzekering beschikt heb je de mogelijkheid om juridische hulp in te zetten. Deze helpt dan met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Dit kan niet altijd. Bij veel verzekeraars moet de schade hoger dan 150 euro zijn. Wel kun je een letselschadespecialist inschakelen. Bij een auto-ongeluk moet je wel beschikken over een verkeermodule bij je rechtsbijstandverzekering.
Eigen risico en letselschade
Kom je na een ongeluk in het ziekenhuis terecht? Dan betaal je hier vaak alleen het eigen risico voor. Ziekenhuiskosten vallen namelijk onder de basisverzekering, net als het ambulancevervoer. De hoogte van het eigen risico, hangt af van wat jij zelf hebt gekozen voor je zorgverzekering. Minimaal (en verplicht) is dit 385 euro, maar het kan oplopen tot 885 euro. Het eigen risico geldt elk jaar weer opnieuw. Heb jij het eigen risico al helemaal ‘voldaan’ met andere zorgkosten in een zorgjaar? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Verder kun je altijd met bovenstaande verzekeringen proberen om de zorgkosten bij de veroorzaker van deze kosten en jouw letsel neer te leggen.