Het bedenken van een creatief dagje uit met een groep mensen kan een hele uitdaging zijn. Niet iedereen is een geboren organisator en dat hoeft ook helemaal niet. De leukste uitjes worden je namelijk vaak gewoon op een presenteerblaadje aangeboden. Gelukkig mogen we sinds het loslaten van de coronaregels weer volop van dergelijke uitjes genieten. De laatste jaren heeft de escaperoom als hoofdbestanddeel voor een groepsuitje behoorlijk aan populariteit gewonnen. Niet zo vreemd, want je bent er niet een hele dag aan kwijt, zodat je het mooi kunt combineren met iets anders. Bovendien ben je goed in staat om binnen je eigen bubbel te blijven, indien dat gewenst is.
Herkomst escaperooms
Tegenwoordig hoef je voor zo’n unieke belevenis niet ver te reizen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een escaperoom in Rotterdam boeken en het deel uit laten maken van een uitgebreider programma in de Maasstad. Maar de allereerste escaperoom was niet in Nederland te vinden. Het zal je wellicht niet verbazen, dat het concept van de escaperoom ontleend is aan een computerspel. Het was de Japanner Toshimitsu Takagi die ooit het computerspel Crimson Room ontwikkelde. In dit spel is het de bedoeling om als speler te ontsnappen uit een gesloten ruimte. Dat lukt alleen door gebruik te maken van diverse voorwerpen die je in de ruimte aantreft. Natuurlijk leent dit concept zich ook uitstekend voor toepassing in de realiteit. Het bedrijf Scrap Entertainment besloot hier werk van te maken. In 2007 bouwde dat bedrijf in Japan de eerste echte escaperoom.
Van Azië naar Europa
Het was slechts een kwestie van tijd voordat de rest van de wereld dit aantrekkelijke concept voor groepsvermaak zou ontdekken. Aanvankelijk bleef de hype nog beperkt tot Azië, waar met name in China en Singapore escaperooms verrezen. Vier jaar na het openen van de eerste escaperoom in Japan was de succesformule ook tot Europa doorgedrongen. Een Hongaar staat te boek als het brein achter de eerste escaperoom van Europa. Al snel bleek zijn escaperoom in Boedapest zo’n groot succes te zijn, dat tientallen soortgelijke escaperooms zouden volgen. Vanaf 2013 zijn ook in ons land escaperooms te vinden.
Strijd tegen de klok en tegen elkaar
In de Rotterdam Escaperoom heb je zelfs keus uit twee verschillende kamers, elk met een eigen verhaal en bijbehorende attributen. Je kunt als groep ook besluiten om allebei de kamers te boeken, zodat je zelfs een echte wedstrijd kunt houden. De helft van de groep verdwijnt in de eerste kamer, de andere helft in de tweede. Sowieso is het de bedoeling om er binnen een uur weer uit te komen, maar in dit geval kun je dus ook strijden tegen elkaar. Welk team weet de puzzels als eerste te kraken en staat het eerst weer buiten? Naderhand kun je er nog lekker lang over napraten aan de bar met een drankje in de hand en wat lekkere tapas. Kortom, een perfect groepsuitje is dus eigenlijk heel simpel geregeld, gewoon even boeken!