Maak jij ook altijd een rits kiekjes van je vakantie of weekendje weg, om ze vervolgens nooit meer te bekijken? Dat is natuurlijk eeuwig zonde. Een fotoboek biedt uitkomst. Met zo’n boek vol met bijzondere vakantiefoto’s ontsnap je heel even aan de sleur van het dagelijks leven en waan je jezelf weer op die zonnige bestemming. Dit hoeft niet altijd zoveel tijd te kosten als je misschien denkt, met bepaalde tools heb je al binnen een paar minuten een mooi fotoboek. Met deze tips krijg je het beste resultaat.
Welk formaat kies je?
Het allereerste waar je over na moet denken, is welk formaat fotoboek je kiest. Loop je foto’s nog eens na om dit te bepalen. Voor de meeste fotoboeken van vakanties is een fotoboek met een liggend formaat het beste.
Bepaal de indelingen
Om te zorgen dat je fotoboek één geheel wordt, doe je er goed aan om vooraf al een beetje de indeling op papier te zetten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met vaste indelingen te werken. Is een foto heel erg mooi? Dan mag deze best een hele pagina beslaan. Je kunt een foto zelfs op twee pagina’s laten afdrukken. Je moet er dan wel voor zorgen dat de foto een hoge resolutie heeft, anders kan dit er onscherp uit komen te zien.
Je hoeft niet op elke pagina dezelfde hoeveelheid foto’s te plaatsen, maar probeer om zoveel mogelijk op dezelfde manier weer te geven. Heb je geen idee hoe je dit moet doen, zoek dan online voor inspiratie. Pinterest of Instagram zijn altijd goede inspiratiebronnen.
Kies de leukste foto’s uit
Hoewel je misschien het liefst al je foto’s wilt toevoegen, zorgt dit doorgaans niet voor het mooiste resultaat. Leg al je foto’s onder de loep en bepaal welke waardig zijn voor je fotoboek. Ook is het goed om rekening te houden om vooraf al een beetje te kijken of de foto’s bij elkaar passen.
Welke foto zet je waar?
Het belangrijkste aspect van het maken van je fotoboek is bepalen welke foto je waar zet. Het ligt misschien voor de hand, maar het mooiste resultaat krijg je als je foto’s van een bepaalde locatie zoveel mogelijk bij elkaar zet. Soms heb je echter nu eenmaal niet genoeg foto’s van een locatie. In dat geval is het goed om rekening te houden met een kleurenpalet. Kijk goed welke kleuren een foto heeft en welke kleuren goed bij elkaar passen. Je kunt je foto’s ook simpelweg in chronologische volgorde zetten, zodat het echt een verhaal vertelt. In dat geval is het leuk om al te beginnen met foto’s maken als je op het vliegveld bent.
Denk na over leuke teksten
Heb je geen zin om teksten te schrijven? Het blijft een fotoboek, dus het kan natuurlijk ook prima zonder. Maar het kan je wel een beetje extra vakantiegevoel geven als je niet alleen de foto’s van je tripje ziet, maar er ook wat over leest. Het beste is om de teksten vlak na je vakantie te schrijven, wanneer alles nog fris in je geheugen zit en je het gevoel mooi samen kunt vatten. Het hoeft ook niet ellenlang te zijn, korte en bondige omschrijvingen zijn al een leuke aanvulling op de foto’s.
Voeg illustraties toe
Het kan daarnaast ook leuk zijn om een paar illustraties toe te voegen. Wellicht kan een illustratie erbij namelijk goed laten zien hoe je vakantie was. Overdrijf ook weer niet, teveel illustratie kan zorgen voor een rommelig geheel. Een beetje witruimte hier en daar is zeker geen overbodige luxe.
Zorg voor lege pagina’s
Zorg altijd dat je aan paar lege pagina’s hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld treintickets, kaarten en andere dingen die je verzamelt tijdens je reis toevoegen. Het wordt zo veel meer dan een fotoboek.
Denk na over een cover
Kies niet zomaar een cover, want dit is het allereerste wat je ziet. Kijk met een kritisch oog naar al je foto’s om de mooiste foto te ontdekken. Als er geen uitschieter tussen zit of je niet kunt kiezen, kun je er ook voor kiezen om meerdere foto’s op de cover te zetten. De meeste fotoboeken hebben daarnaast een tekst op de cover. Je kunt daar sowieso het jaartal en de bestemming neer zetten, maar misschien is het ook leuk om er een bijzondere titel van te maken. Tip: heb je de smaak van het maken van een fotoboek te pakken? Giet dan elke cover in dezelfde stijl, door bijvoorbeeld steeds hetzelfde lettertype te gebruiken. Dit zal mooi staan op een plank aan de muur of in een boekenkast.