Vanaf 29 januari is de film Michiel de Ruyter te zien in de Nederlandse bioscopen.
Het verhaal:
Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadpensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken met behulp van de Engelse koning Charles II.
De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het Huis van Oranje scherpt de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen na de broertjes de Witt het volgende slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.
Wereldpremière Michiel de Ruyter op historische grond
Michiel de Ruyter keert terug op historische grond. Schuin tegenover zijn voormalige woonhuis op de Prins Hendrikkade 131 vindt maandagavond 26 januari 2015 in Het Scheepvaartmuseum de wereldpremière plaats van MICHIEL DE RUYTER, de epische avonturenfilm over het leven van Nederlands grootste admiraal en zeeheld. Hiervoor wordt op het Open Pleyn, in het hart van het museum, voor ruim 1200 genodigden een speciale high tech bioscoop gebouwd.
In ’s Lands Zeemagazijn, het pakhuis van de scheepswerf van de admiraliteit en nu Het Scheepvaartmuseum, was het arsenaal van de Amsterdamse Admiraliteit gevestigd. In de Admiraliteitskamer werd vergaderd en lagen kanonnen, zeilen, vlaggen en scheepsuitrusting voor de oorlogen opgeslagen. Tijdens de wereldpremière komen cast, crew en honderden bijzondere genodigden via de voormalige marinebasis, langs Oost-Indiëvaarder Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum binnen. De première wordt ondersteund door de Koninklijke Marine.
Het Scheepvaartmuseum heeft een van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld, bestaande uit meer dan 300.000 objecten waar onder schilderijen, scheepsmodellen, wapens en zeekaarten. De schilderijen tonen ondermeer Nederlandse zeeofficieren zoals Michiel de Ruyter en indrukwekkende zeeslagen waaraan De Ruyter deelnam. Het Scheepvaartmuseum besteedt vanaf 26 januari extra aandacht aan Michiel de Ruyter met een verdiepende route langs verschillende historische objecten in de vaste tentoonstellingen en sluit af met een selectie voorwerpen die speciaal hiervoor uit het depot zijn gehaald. Ook organiseert Het Scheepvaartmuseum extra activiteiten zoals lezingen en rondleidingen en een klassieke concertenreeks. Meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl
Wilt u meer weten over de film: Michiel de Ruyter?