Je bent van plan een uitje te maken en het meest vervelende gebeurd: je vlucht is geannuleerd. Wat moet je dan doen? Naast dat dit natuurlijk een enorme teleurstelling is, zorgt het ook voor ook nog eens voor veel stress en kosten. Wat is het handigste om te doen in zo’n situatie?
Daar sta je dan op het vliegveld. Je kijkt naar het bord en het meest vervelende gebeurd: je vlucht is geannuleerd. Flink balen natuurlijk, wat moet je in zo’n situatie doen?
Goed om te weten is dat als jouw vlucht wordt geannuleerd, je vaak recht hebt op een vergoeding. Ook als de luchtvaartmaatschappij voor een vervangende vlucht zorgt, is de kans groot dat je recht hebt op een vergoeding als je hierdoor vertraging oploopt. Claim daarom altijd de compensatie waar je recht op hebt, als jouw vlucht geannuleerd is.
Vergoeding
Wanneer heb je dan recht op een vergoeding? Daar hangen verschillende factoren van af. Bijvoorbeeld het weer of technische omstandigheden bepalen of je recht hebt op een vergoeding en om welk bedrag dit precies gaat. Echter is het goed om te weten dat wanneer jouw luchtvaartmaatschappij twee weken van tevoren je geïnformeerd hebt, je geen recht hebt op een vergoeding.
Je hebt in ieder geval géén recht op een vergoeding als je je overstap mist en met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegt. Je krijgt dan op geen enkele manier compensatie. Aan te raden dus om je overstap bij dezelfde airlines te boeken.
Tot slot ook handig feitje: als je je vlucht mist door staking, wordt dit vrijwel nooit vergoedt. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet verplicht om je compensatie te bieden. Dit komt doordat staking wordt gezien als een externe omstandigheid, waar je luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk voor is.
En dan?
Leuk en aardig, maar wat moet je nu doen op het moment dat je vast zit op het vliegveld ? Grote kans dat er een vervangende vlucht voor je wordt geregeld door de luchtvaartmaatschappij. Alsnog loop je dan waarschijnlijk vertraging op. Iets waar je niet op zit te wachten. Het is dan goed om te weten of je recht hebt op het volgende:
Eten: Eten en drinken wordt alleen betaald door de luchtvaartmaatschappij wanneer je met een Europe airline vliegt en als je vertrekt vanaf een Europese luchthaven.
Als je niet voorzien wordt van eten of drinken, kun je altijd deze extra kosten proberen te declareren bij je reisverzekering.
Overnachtingen: vergoeding voor overnachtingen is per situatie anders. Het hangt er vanaf op welke plek je vast zit, waarom, hoelang en of je terecht zou kunnen bij familie of vrienden.
Kortom: claim altijd je geannuleerde vlucht en in de beste gevallen krijg je ook een vergoeding voor eten en/of overnachting. Nou maar hopen dat je vlucht snel vertrekt en je er een leuk uitje van maakt!