Wij kregen op de redactie van recreatief.nl van één van onze lezers de vraag wat je moet doen als je een ongeluk krijgt in het buitenland. Omdat we zelf niet meteen antwoord op deze vraag konden geven hebben we dit eens goed uitgezocht.

Ziekte en overlijden kun je niet plannen en we praten er ook liever niet vooraf over. Toch is dat in sommige gevallen wel verstandig. Het kan bijvoorbeeld tijdens een reis gebeuren dat iemand van je reisgezelschap door iets ernstigs getroffen wordt. Wat moet er in dergelijke gevallen gebeuren en kun je jezelf hier vooraf op voorbereiden? In dit artikel vertellen we je stapsgewijs wat je moet doen wanneer je in het buitenland te maken krijgt met een ziekte of overlijden.

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is, ook in dit geval, erg belangrijk. Zorg dat je voldoende medicatie meeneem als je op reis gaat. Wanneer je medicijnen gebruikt, raden we ook aan om een internationaal medisch paspoort aan te schaffen. Wanneer er dan iets met je gebeurt, weten lokale artsen direct alles over jouw gezondheid. Daarnaast is een goede reisverzekering uiteraard van groot belang. Let daarbij op dat je beschikt over een werelddekking wanneer je buiten Europa op reis gaat.

Zorgverzekeraar
Neem in geval van ziekte in het buitenland altijd op contact op met je zorgverzekeraar. De kosten die de verzekeraar dekt verschillen namelijk nogal per land. De zorgverzekeraar vergoedt over het algemeen de kosten die gelijk staan aan het Nederlandse tarief. Alles daarboven zal je zelf moeten betalen. Omdat er nogal wat landen een hoger tarief dan in Nederland hanteren is het verstandig om altijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar zodat je weet waar je aan toe bent.

Reisverzekeraar
De kosten die de zorgverzekeraar niet dekt, kunnen in sommige gevallen bij de reisverzekeraar gedeclareerd worden. Ook kun je hier terecht voor schade als je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad. Een reisverzekeraar heeft altijd een telefoonnummer voor spoedeisende hulp. Neem dit nummer mee als je op reis gaat.

Sterfgeval
Een overlijden is altijd vreselijk om mee te maken. In het buitenland moet er bovendien ook nog eens van alles geregeld worden. Ga allereerst na of de overledene verzekerd is en of de repatriëringskosten worden vergoed. De Nederlandse ambassade ter plaatsen kan eventueel het geld voorschieten.

Wanneer een overledene niet verzekerd is, raden we je aan een professioneel repatriëringsbedrijf in te schakelen. Onderteken in het buitenland nooit zomaar documenten maar overleg eerst met je verzekeraar of het repatriëringsbedrijf. Wanneer de overledene beschikt over een uitvaartverzekering, zal de uitvaartondernemer vrijwel alles regelen. Zorg tot slot dat het paspoort altijd bij de overledene blijft! Op deze website vind je hier meer informatie over.

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.