Internet is een onmisbaar instrument geworden om onze vakantie vorm te geven. Nog snel even dat gezellig adresje opzoeken of toch maar kijken welke bus we nemen moeten! Toch is het bij een dagje uit en een weekendje weg steeds opletten voor de risico’s van openbare wifinetwerken. Dat hoor je inderdaad wel vaker. Maar wat kan er nu misgaan als je toch nog snel even jouw vakantiekiekjes op Instagram plaatst? De potentiële risico’s blijken niet min te zijn.
Inhoud
Risico op gegevensdiefstal
Bij niet beveiligde netwerken kunnen derden jouw gegevens onderscheppen en filteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld jouw inloggegevens achterhalen.
Vandaag de dag versleutelen de meeste websites en bankdiensten gelukkig jouw gegevens. Websites die beginnen met ‘https’ bieden dus extra veiligheid. Toch is dat zeker niet voor alle websites het geval. Het risico op gegevensdiefstal en -misbruik blijft met andere woorden altijd aanwezig. Ook wat betreft jouw mails, berichten of ontvangen foto’s kunnen anderen dus gewoon meelezen of -kijken.
Het risico op gegevensdiefstal is overigens groter dan je zou denken. Ook bijvoorbeeld in NS-treinen loop je het risico dat jouw data onderschept wordt. Zo werd recent nog aangetoond dat eenvoudige netwerksniffers al volstaan om de gegevens van honderden treinreizigers te onderscheppen. Voor hackers loopt het onderscheppen van reizigersgegevens dan ook als een trein.
Hun doel? Identiteitsfraude, het verkopen van identiteitsgegevens of het gratis gebruiken van de door jou betaalde diensten.
Valse hotspots en frauduleuze websites
In theorie kan een derde dus niet jouw versleutelde gegevens zien. Toch hebben hackers ook daar oplossingen voor gevonden. Zij plaatsen dan een apparaatje dat een vals openbaar netwerk in het leven roept. Dat netwerk krijgt vervolgens een onopvallende naam. Denk maar aan ‘Snackbar ‘t Hoekje of ‘Openbaar netwerk Zandvoort’. Wanneer je uiteindelijk verbinding maakt met dit netwerk, kom je terecht op een neppagina. Op die neppagina moet je vervolgens via social media inloggen. Uiteraard lukt dat niet en weet de fraudeur jouw inloggegevens te verzamelen. Erger wordt het natuurlijk als je jouw bankgegevens ingeeft op zo’n neppagina.
Verspreiden van malware
Hackers kunnen van een onbeveiligd wifi-netwerk gebruikmaken om malware te verspreiden. Dat is bijvoorbeeld het geval indien jij instelde bestanden te willen delen via het netwerk. Voor de hacker is het dan eenvoudig om geïnfecteerde software op jouw toestel te plaatsen. Dergelijke malware kan tot slot voor diverse doeleinden gebruikt worden. Denk opnieuw aan het verzamelen van gevoelige gegevens maar ook aan ransomware of het moedwillige beschadigen van de computer.
Conclusie: gebruik liever geen openbare netwerken
In een ideale wereld gebruik je uiteraard geen openbare netwerken. Toch is een wereld zonder internet lang niet altijd meer mogelijk.
Anderzijds kan je natuurlijk ook de nodige voorzorgsmaatregelen treffen waardoor je geen gebruik hoeft te maken van een openbaar netwerk. Toegang tot mobiel internet is daar een voorbeeld van. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Sim Only abonnement met internet. Door gebruik te maken van mobiele data blijf je dan ook uit het vizier van hackers. Kijk uiteraard wel nog even na welke internetbundel bij jou past.
In een noodsituatie kan je uiteraard alsnog teruggrijpen naar zo’n openbaar netwerk. Toch is enige voorzichtigheid nog steeds geboden.
Verstuur in de eerste plaats geen privacygevoelige informatie of doe geen financiële transacties via een openbaar netwerk. Stel bovendien in dat jouw toestel niet automatisch verbinding maakt met eerder gebruikte netwerken. Bij Windowstoestellen heb je overigens de mogelijkheid om het nieuwe netwerk als openbaar in te stellen. Ook dat is een goed idee.
Verkies bovendien steeds het gebruik van websites in plaats van applicaties. In de praktijk zijn https-websites veiliger. Het gebruik van niet geëncrypteerde websites, is overigens af te raden.
Tot slot maak je idealiter gebruik van een VPN-connectie. Zo’n VPN-connectie kan je mits wat technische kennis zelf opzetten. Anderzijds zijn er ook diensten die je kan raadplegen. Controleer uiteraard wel regelmatig of je nog steeds gebruikmaakt van de VPN-connectie.
Benieuwd naar welke acties je verder nog kan nemen om jouw smartphone te beschermen tegen dieven en hackers? Op de website van Simyo staan een heleboel handige tips voor smartphonegebruikers. Ook die tips neem je maar beter goed door.