De temperaturen lopen op, maar liefhebbers van sneeuw willen het liefst het hele jaar door wintersporten. En gelukkig zijn er plekken in Europa waar dat ook prima kan. Zorg dan wel dat de auto hierop is voorbereid met de juiste banden en eventueel sneeuwkettingen.

Wintersport- en sneeuwgebieden in de zomermaanden
Denk je aan besneeuwde gebieden in de zomer die je met de auto kunt bereiken, dan kom je al snel uit in de Italiaanse Dolomieten, het Oostenrijkse Tirol, Graubünden in Zwitserland en de Franse Alpen. Wil je wat verder weg in Europa, dan is Noorwegen ook een optie. Veel van deze gebieden zijn eigenlijk gletsjers. Deze zijn in de winter te gevaarlijk vanwege het risico op lawines en de zware weersomstandigheden waardoor je niet met de lift naar boven kunt. In de zomer zijn deze gebieden beter begaanbaar en daardoor uitermate geschikt om te gaan zomerskiën.

Waar op letten bij wintersporten in de zomer?
Skiën in de zomer is anders dan in de winter. Veel gebieden waar je ’s zomers kunt wintersporten liggen gemiddeld op een hoogte van 3.000 meter. Daar is de lucht veel ijler en is elke inspanning veel vermoeiender. Je moet wel een redelijke conditie hebben. Doe het de eerste dagen dus rustig aan, gezien de overgang van laag naar hoog land best zwaar kan zijn en zelfs hoogteziekte kan veroorzaken. In de zomer skiën betekent ook dat je veel beter ’s ochtends op de piste kunt staan omdat de kwaliteit van de sneeuw ’s middags veel minder is. De sneeuw is dan al papperig omdat de temperatuur gedurende de ochtend oploopt. Ook kunnen de weersomstandigheden tussen het dal en de piste flink verschillen, dus wees goed geïnformeerd voordat je naar boven gaat. En houd er rekening mee dat het weer in de bergen snel kan omslaan.

Wel of geen sneeuwkettingen in de zomer?
In veel Europese wintersportgebieden moet je ’s winters met een winteruitrusting rijden. Dat betekent dat de auto sowieso winterbanden moet hebben en in bepaalde gebieden of weersomstandigheden ook sneeuwkettingen. In de zomer is dat anders. Rijden met een winteruitrusting is in landen als Italië en Oostenrijk meestal tot april verplicht en daarna niet meer. In de zomer liggen winterbanden anders op de weg. Omdat de remweg langer is, slijten de banden sneller en heb je minder grip. Daar heb je in hoger gelegen gebieden waar nog veel sneeuw ligt dus weinig aan. Beter is dan om te kiezen voor zogenoemde vierseizoenenbanden. En neem voor de zekerheid een paar sneeuwkettingen mee zodat je niet wordt overvallen door gladde wegen.

De Sneeuwkettingentest 2018
Sneeuwkettingen zijn een must voor wintersporters. Ook in de zomer, hoewel je ze dan minder vaak nodig hebt. Als je voor het eerst sneeuwkettingen aanschaft, dan is de vraag natuurlijk: welke kettingen kies je en waar let je op? De onafhankelijke Sneeuwkettingentest 2018 kan je hierbij helpen. Via deze test zijn diverse sneeuwkettingen getest op een besneeuwde helling. Hierbij zijn onder meer de (de)montage, tractie, slijtage en handleiding beoordeeld. Voor veel mensen die sneeuwkettingen kopen is de montage zeer belangrijk. Maar hier geldt wel: hoe sneller en makkelijker je de sneeuwkettingen om de banden legt, hoe duurder de kettingen vaak zijn. Toch is het logisch dat je voor gemak kiest, want bij temperaturen onder nul is het geen pretje om sneeuwkettingen te monteren. Heb je sneeuwkettingen gekocht, oefen dan eerst thuis, zodat dit klusje sneller gaat.

Op zoek naar leuke uitjes?
Nog geen vakantie gepland deze zomer? Kijk eens op onze vakantiepagina en doe inspiratie op voor een leuke bestemming of gezellige dagjes uit.

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.