De Zaanse schans is een openlucht museum die bezoekers het leven laat zien van de Zaan 10 jaar geleden. Dit complex trekt jaarlijks duizenden bezoekers, die naar de oude huisjes, molens en klompenmakers komen kijken.
De Zaanse schans
In Zaandam ligt een openlucht museum: De Zaanse schans. In dit dorpje kun je het leven en het werken van de 19e eeuw herleven. Op de dijk staan koopmans-huizen met schitterende ornamenten, terwijl de verschillende werkplaatsen bruisen van activiteit. U kunt er een klompenmaker, tinnegieter, kaasmaker en een pottenbakker aan het werk zien. En wat dacht u van een boottocht over de Zaan, langs de huizen en de molens. Er zijn nog twee van de zeven molens dagelijks in bedrijf. Zo leeft er in de Zaanse Schans, met zijn bruggetjes en zijn slootjes, nog altijd een sfeer van rust, maar ook van bedrijvigheid en nijverheid.
De Zaanstreek kende een grote bloei in de 17de eeuw, de molens waren de motor van de beginnende industriële revolutie en er stonden wel duizend molens in die periode in dit echte Hollandse cultuurgebied! Enkelen zijn nog in top conditie en staan hun al eeuwig doende molenwerk te verrichten … U kunt een mosterd-, houtzaag-, olie-, en een verfmolen bewonderen met, na het volgen van de dijk en het betreden van de polder, de typische groene “Zaanse Schans” huisjes.
Ook in het dorp dateert de aller eerste Albert Hein. Toen was het nog een klein kruideniers winkeltje wat inmiddels is uitgegroeid tot een miljarden-bedrijf gevestigd over heel Nederland.
Jaarmarkten
De welbekende Hollandse jaarmarkten. In vroegere tijden een ontmoetingsfeest voor familie en mensen uit de regio en het hele land. Nu, een instant gehouden jaarlijks evenement voor iedereen. Eén keer per jaar heeft de Zaanse Schans een echt oud nostalgisch marktje met oude en nieuwe ambachten en echte Hollandse lekkernij!
Op deze dag kun je de plateelschilder, glasblazer en de pottenbakker bewonderen. Maar ook mensen met een ‘hart’ voor de oud Hollandse kleding-nostalgie. Zij vervaardigen klederdrachten waar men in de oude dorpen nog dagelijks de boodschappen in doen. Ook de club van de wat oudere senioren dametjes vind je hier. Zij maken met veel plezier hun specifieke haakwerk, tonen deze en verkopen ze natuurlijk aan de vele liefhebbers van het oude Hollandse ambacht.
Het verleden van Zaanstreek
Hij heeft het hier goed naar zijn zin gehad aan de Hollandse Zaan. Hij heeft er zelfs een huis gebouwd, Tsaar Peter. Dit huisje is bewaard gebleven doordat Koning Willem I het rond 1818 aankocht voor zijn dochter, Anna Paulowna van Rusland. Napoleon was ook een echte liefhebber van deze Hollandse streek met de markten in het bijzonder. Hij noemde de Zaanstreek zelfs het mooiste gebied dat hij ooit had gezien.